Podzimní upršené počasí i celou situaci, která kolem nás panuje, si můžeme vždy vylepšit dobrým jídlem. Jsem velice potěšena, že spolupráce s úžasnými kuchařkami Jíme Zdravě stále pokračuje, a že vám tak dnes mohu představit jejich nejnovější kuchařku „Jak jíme zdravě na podzim“, o kterou momentálně na mém Instagramu (@zezivotazeny) probíhá soutěž, a která se nám všem vzhledem k aktuální situaci bude doma hodit víc, než kdy jindy.

Jak_jime_zdrave_na_podzim


Vaříme (si zdravě) doma

Jestli jsme před rokem milovali nahlížet do kuchařek hlavně o víkendu a čerpat z nich inspirace na sobotní a nedělní obědy, v tuto chvíli jsme za nejrůznější podněty rádi i během týdne. V době, kdy opět pracujeme ze svých domovů a kdy jsou restaurace zavřené, častokrát hledáme v kuchařkách zdravá a rychlá jídla, která našemu tělu prospějí, ale zároveň kvůli nim nebudeme muset být zavření půl dne v kuchyni.

Jak_jime_zdrave_na_podzim


Lehce, rychle a levně

Proto jsem si pro vás vybrala recept, který všechno výše uvedené splňuje. A slibuji vám, že pokud si ho se mnou uvaříte jednou, uvaříte si ho i několikrát poté. Je rychlý, vynikající, nepotřebujete na něj žádné speciální ingredience a naprosto rezonuje s podzimním počasím. Představuji vám „pečenou cizrnu s mrkví, špenátem a řeckým jogurtem“ z kuchařky „Jak jíme zdravě na podzim“, která je plná podobných rychlých a skvělých receptů, za jejichž ingredience nedáte stovky korun, ba právě naopak.

Jak_jime_zdrave_na_podzim


Na čtyři porce budete potřebovat


600 gramů malých brambor (Grenaille, ale klidně mohou být malé standardní konzumní brambory varného typu A – z těch jsem vařila i já)
400 gramů mrkve
400 gramů předvařené cizrny
2 lžičky sušeného tymiánu
2 lžičky olivového oleje (já jsem přidala víc, protože olivový olej miluju)
700 ml vody
1 lžíce kvasného nebo vinného octa (používá se na přípravu zastřeného vejce)
4 vejce (1 na jednu porci)
400 gramů čerstvého špenátu
sůl a pepř

Jak_jime_zdrave_na_podzim


Na dresing budete potřebovat

400 gramů řeckého jogurtu (5 % tuku)
1 lžíce citrónové šťávy
sůl a pepř

Jak_jime_zdrave_na_podzim


Postup

Předehřejte si troubu na 180 stupňů a připravte si zapékací mísu, kterou vyložte pečícím papírem. Brambory omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Mrkev očistěte a nakrájejte na špalíčky ve velikosti nakrájených brambor. Brambory a mrkev pak vyskládejte do zapékací mísy a přidejte k nim předvařenou cizrnu (moje poznámka – já si kupuju „suchou“ cizrnu v pytlíčku, kterou před vařením nechám noc předtím ve vodě, ve které ji pak vařím). Vše posypte tymiánem, zalijte olivovým olejem, přidejte sůl a pepř, vše promíchejte a dejte do trouby na 20 až 25 minut (já nechávám 25 minut).

Jak_jime_zdrave_na_podzim
Špenát

Zatím si připravte špenát a zastřená vejce. Ačkoliv je v kuchařce uvedeno zastřené vejce jako první, já jsem se pustila nejdřív do přípravy špenátu. Na něho si připravte 200 ml vody, kterou vlijte na pánev, nechte dojít k bodu varu, přidejte čerstvý špenát a vařte cca 1 minutu. Takto spařený špenát ještě osolte a opepřete.

Jak_jime_zdrave_na_podzim Jak_jime_zdrave_na_podzim
Zastřená vejce

Zastřené vejce můžete připravit dvěma způsoby. Na jednu porci jídla jde jedno zastřené vejce, takže pokud vaříte (jako většinou já) obědy v týdnu jen pro sebe, budete potřebovat pouze jedno vejce na přípravu.

Uvařte vodu (cca 500 ml, což vychází na 15 cm vody v hrnci), poté co voda bublá, přilijte jednu lžíci kvasného nebo vinného octu a vodu osolte. Ztlumte vodu na mírný plamen a teď buď:

  • Vyklepněte jedno vejce do hrnečku. Pomocí vařečky, špachtličky aj. roztočte horkou vodu v hrnci do víru. Do vířící vody vlijte vyklepnuté vejce a udržujte ho ve víru následující tři minuty. Poté ho z vody vyjměte
  • Nebo vyklepněte vajíčko do hrnečku a vlijte ho do kovové polévkové naběračky. Naběračku s vajíčkem pomalu ponořte do horké vody v hrnci tak, aby vejce zůstávalo v naběračce. Ponořené vejce v naběračce vařte po dobu tří minut. Poté naběračku vyjměte a za pomocí lžíce vejce z naběračky vyndejte. Já při přípravě zastřeného vejce vždy používám tuto metodu.

Jak_jime_zdrave_na_podzim Jak_jime_zdrave_na_podzim


Dresing

Nakonec si připravte dresing, který je velmi jednoduchý.  Smíchejte řecký jogurt, 2 prolisované stroužky česneku (já česnek utírám v hmoždíři), 1 lžíci citrónové šťávy, přidejte sůl a pepř podle chuti.

Jak_jime_zdrave_na_podzim Jak_jime_zdrave_na_podzim


Bon Appétit!

Nakonec vše hezky poskládejte na talíř, aby se najedly i oči, protože je na co koukat. Krásné podzimní barvy nebudou jen za okny, ale také na vašem talíři. Navíc nabité všemožnými vitamíny. Teď už zbývá jen bon appétit! Více recepty se můžete inspirovat v kuchařce Jak jíme zdravě na podzim i na webové stránce http://www.jimezdrave.cz

Jak_jime_zdrave_na_podzim Jak_jime_zdrave_na_podzim Jak_jime_zdrave_na_podzim Jak_jime_zdrave_na_podzim


Ve spolupráci s Jíme Zdravě

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *